” سفر یک ایرانی ” عنوان عکسهای حسین فاطمی که در سال ۱۳۹۲ ( ۲۰۱۳ ) توسط سایت پانوس منتشر شده در دوبخش فنی ، حقوقی و اخلاقی نیاز به تجزیه و تحلیل دارد ، در کارنامه وی حضور در چند جشنواره داخلی و همکاری با مجله تایمز مشاهده می گردد ، متن ارائه شده به روابط ایران و آمریکا ، تغییرات فرهنگ جوانان ازجمله پوشش، مسائل مختلف اجتماعی و سیاسی ازگذشته تا کنون درنهایت به تحریم کشورمان اشاره دارد . تصاویری از اعدام ، ورزش زنان ، جشن تکلیف ، تفریحات جوانان ، محفل های خصوصی ، مانور نظامی ارائه نموده ، بخش اعظم تصاویر را محوریت زنان و دختران در برگرفته است .
قرار دادن تک عکس های متفاوت به لحاظ موضوعیت در کنار هم برای روایت کردن اتفاقات جامعه مدنظر بوده و تمرکز بر کدامین سوژه و پاسخ به کدام بخش از ناهنجاری ها ، مشخص نیست .
ماهیت مستند با الهام از پدیدار شناسی تنها برعمق ، ابعاد ، ذهنیت و بلکه به کیفیت پدیده اجتماعی متمرکز است و با پیگیری منظم به دنبال ان است که واقعیت های بنیادی روابط جمعی را کشف کند ، یعنی بیان آن چیزی که در حال اتفاق افتادن بوده است که بدون دخالت و به وسلیه عکس منعکس می شود ، مازلو روانشناس در بخشی ازکتاب خود می نویسد : ” روانشناس پویا دوربین عکاسی یا ضبط صوت مکانیکی نیست ، او علاقه مند است که دلیل وقوع امری را بداند و نیز بداند که چه اتفاقی خواهد افتاد ”
( صفحه ۱۸۵ پاراگراف اخر )
مجموعه عکسهای مستند دارای توالی است که توانائی پاسخگوئی به بخش اعظم سوالات مخاطب خود را داشته باشد و بتواند از ابتداء و انتهای داستان معنا و مفهوم جدیدی را مطرح کند ، بخشی به حالت طبیعی قابل لمس و بخش دیگر ذهنیات مخاطب است که با اطلاعات تکمیلی به توصیفات عینی و بی طرف او را از اتفاق و یا رویداد اگاه می سازد ، بصورت نمونه : انجایی که از دختری عریان با استفاده از کپشن برای همزات پنداری مخاطب استفاده کرده است و یا عکس دیگر که زنی نشسته بر روی کاناپه در کنار تصویر زن خواننده ای که برروی صفحه نمایش تلویزیون کامل ثابت شده و دختری که به شکل مصنوعی در حال نیایش و دعا بر سجاده ای است ، این نشانه ها در یک لحظه و در یک مکان به حالت طبیعی اتفاق نمی افتد ، زیرا هر فردی برای دعا ونیایش احتیاج به تمرکز دارد وقطعا مکانی دیگر فضای عمومی را انتخاب می کند ، رد ذهنی عکاس در تصویر فوق که بگوید این اتفاقی است که رخ داده و بسیار خارج از فضای مستند به آن ترمیم پیدا کرده و در بعضی از ثبت ها همانند تصویر لباس های زیر زنانه ، پشت بام وغیره مشاهده و حس می گردد.
شتابزدگی در پرداختن به موضوع زن امروز قابل بررسی از دو منظر اخلاقی و حقوقی است :
۱ – آیا دختران و زنان از انتشار عکسها اگاهی داشته اند ؟( حریم خصوصی )
۲ –آیا زن جامعه ایرانی با این سری تصاویر که با موضوع های پراکنده در کنار هم ارائه شده تخریب نگردیده است ؟ طرح سوال های فوق براساس عدم انسجام در روایت های جداگانه و غیر واحد بوده زیرا پس از انتشار تصاویر فوق چند عکس توسط آژانس منتشر شده از روی وب سایت حذف می گردد و خانم ” ن – س ” به عنوان شاکی خصوصی مطرح می شود و این نشان می دهد : سیاست رسانه و مدیا که تصاویر فوق را منتشر نموده با رویکرد فرهنگ و جامعه ایرانی کاملا اشنابوده که عکاس توانسته بخش سرویس عکس را مجاب به انتشار و سپس حذف تصاویر کند ، یعنی بازخورد پیام هم برای عکاس یا رسانه اش دارای اهمیت قرار داشته ، قطعا فراگرد انتشار ان غیر قابل پیش بینی بوده است .
نداشتن امار صحیح در بیانیه و رعایت نکردن ساختار توالی در ارائه تصاویر این سوال مطرح می گردد :
آیا زن در کل جامعه ایرانی اینگونه است ؟
بررسی جرم می تواند توهین به هر رفتاری باشد که رخ داده است و به هر نحوی موجب وهن حیثیت کسی یا کسانی در نظر افراد متعارف و معمولی جامعه گردد، هر نوع توهین به زن به دلیل حفظ ادب و نزاکت اجتماعی برای قانون گذار اهمیت دارد چیزی که در سری عکسهای حسین فاطمی رعایت نشده است .
نهایت ما با تجزیه ذهنی عکاس و پاسخ به نیازهای درونی اش نسبت به خود و نه ماهیت رسالت یک فتوژورنالیسیم حرفه ای رو به رو هستیم .
نگاهی به مجموعه “سفرایرانی”
۱۳۹۵/۰۴/۰۸0
اشتراک گذاری
مقالات مرتبط
دومین جشنواره بین المللی عکس مزارات
۱۴۰۲/۰۲/۳۰کارت پستالهای اصفهان در موزه عکسخانه شهر
۱۴۰۲/۰۲/۲۵نمایشگاه گروهی عکس عاشورایی “محرم در قاب”
۱۴۰۱/۰۶/۱۹۱ یک نظر
دیدگاهتان را بنویسید
این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش میشوند.
با سلام مطلب خوبی بود. موفق باشید.