«طهران و جنگ»؛ بازنمایی تصویری روایت یک جنگ هشت ساله

الهام صالح/ دوربین.نت: یادمان نرفته! نه! هنوز می توانیم ترس بزرگ ترها را به خاطر بیاوریم و ما کوچک ترها؟ ترس در ذهن های کودکی مان جایی نداشت. جنگ و بمب و موشک برایمان، واژه هایی بود مثل واژه های دیگر، اما کمی تلخ تر. جنگ، مدارس را تعطیل می کرد و کاممان تلخ می شد. جنگ، ما را از تماشای کارتون های تلویزیون -که آن وقت ها خیلی خیلی کمتر از حالا بود- بازمی داشت و روانه پناهگاه ها می کرد. جنگ در ذهن کودکی مان این تصاویر را داشت. فراموشش نکرده ایم، اما بین روزمرگی هایمان گم شده. این یک رسم انسانی است که تلخی ها را پنهان می کند، شاید در امید به آینده ای بهتر و شاید به این دلیل که انسان به امید زنده است، شاید…

«زندگی روزمره»، این همان زندگی است که هر روز جریان دارد، همان روزها هم جریان داشت، بی توجه به جنگ، بی توجه به آژیرهای قرمز که حمله های هوایی را هشدار می داد. این زندگی را می توان در «زندگی روزمره» کتاب «طهران و جنگ» مشاهده کرد. همه تصاویر ملموس اند؛ سنگربندی ها، سفره های هفت سین در بهشت زهرا، میدان ولی عصر (عج)، اما تصاویری هم هست که ملموس تر است؛ اتوبوس های دو طبقه، کامیون های حمل کپسول های گاز، کوپن ها. این بخش درباره زندگی در شهری است که در آن جنگ بود، اما زندگی هم بود…

اوایل فقط بمب بود، بعدتر موشک هم از راه رسید، اسمش شد:«موشک باران». «موشک باران» هم بخشی از کتاب «طهران و جنگ» است، با تصاویری از خانه هایی که موشک ها بی هوا آن ها را ویران کردند، شاید کودکی خواب بود… در این بخش، زخمی ها هم هستند، مادرها هم که مویه می کنند و شیشه ها هم. چسب های نصب شده روی شیشه ها را یادمان هست…

مادر و فرزندی در آغوش هم، فرزندی در آغوش پدر، سربندهای سرخ و سبز، مردهایی در حال گذر از زیر قرآن. گروهی راهی جبهه اند و تصاویرشان در بخش «اعزام» منتشر شده…

«مردها که رفتند، بقیه بی کار ننشستند. یک دستشان به چرخ زندگی بود و یک دستشان به چرخ جبهه…» این جملات، آغازگر بخش چهارم از کتاب است؛ «کمک های مردمی». قلک هایی از جنس به پلاستیک و به شکل نارنجک، این ها ملموس ترین تصاویر بخش چهارم کتاب «طهران و جنگ» است. این بخش، مردم را نشان می دهد، در حال کمک های نقدی، در حال بسته بندی پوشاک و …

«طهران و جنگ»، یک کتاب نفیس با عکس های منحصر به فرد نیست. یک یادآوری است، که آن وقت ها دوربین ها آنالوگ بود. آن وقت ها عکاس ها تصاویر هنری خلق نمی کردند که جنگ، دستاویزی هنری نبود. «طهران و جنگ»، یک بازنمایی تصویری است از روایت یک جنگ هشت ساله، همانگونه که در کتاب آمده.

طهران و جنگ/ موسسه نشر شهر

اشتراک گذاری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.