۶ ترفند ساده برای ترکیب‌بندی در عکاسی پرتره

هر عکاس پرتره در موقعیت خارج از استودیو، با چالش‌های خاصی مانند توجه به جزئیات مربوط به سوژه مورد نظر، پوز سوژه، نورپردازی و ترکیب‌بندی روبروست. شاید یکی از بزرگترین اشتباهات عکاسان غیر حرفه‌ای در محیط باز،  عدم توجه کافی به صحنه پس زمینه عکس پرتره است. عکاسانی که به اندازه کافی به جزئیات موجود در کادر عکس‌شان دقت نمی‌کنند، نتیجه کارشان عکس هایی خواهد بود که تمرکز کافی بر روی سوژه وجود ندارد. هیچ عروس یا فارغ‌التحصیل دانشکده‌ای بابت عکسی پول نمی‌دهد که در آن یک شاخه درخت به  پشت سرش چسبیده باشد! چنین المان‌های مزاحمی، تمرکز روی سوژه اصلی را به هم می‌زنند و به کیفیت کار عکاس لطمه زیادی وارد می‌کنند. برای یک عکس پرتره که به خوبی پوز داده شده و خیلی زیبا نورپردازی شده، چیزی دردناک‌تر از آن نیست که تنها به خاطر عدم توجه به ترکیب بندی پس زمینه بدرد نخور شود.
پوز و نورپردازی هر دو نقشی مهمی در ایجاد یک پرتره پویا بازی می‌کنند. اما، ترکیب‌بندی پس زمینه یک عامل فراموش شده است که باید برای آن به همان اندازه زمان و تفکر به خرج داد. در این مورد، چند نکته هست که باید هنگام گرفتن یک عکس پرتره عالی مد نظر قرار دهید:


۱- کادر را با سوژه خود پر‌ کنید.

سوژه عکس پرتره انسان است، بنابر این از زوم کردن نزدیک روی سوژه نترسید! به یاد داشته باشید که زوم کردن به معنی گرفتن عکس چهره تنها نیست. بلکه می‌توانید خیلی بسته عکس بگیرید، عکس سوژه را در حالی که روی یک چهارپایه نشسته یا به یک درخت تکیه داده به صورت بسته بگیرید.

۲- چشمها را در یک سوم بالای کادر قرار دهید.
این روش طبیعی‌ترین ترکیب‌بندی یک پرتره در کادر است. سعی کنید از این قانون طبیعت کنید، مگر اینکه بخواهید تعمدا بحران را در عکس خود نشان دهید. یک استثنای دیگر این قاعده هنگامی است که سوژه به صورت تمام قد در انتهای یک سوم کادر عکس واقع شده باشد.
 
۳- از کادربندی برای جلب توجه به سوژه استفاده کنید.
به جای حذف محیط پیرامون سوژه از کادر از آن استفاده کنید! درها، منحنی‌های سقف، پنجره ها و … راه‌ حلهای خلاقانه‌ای هستند که امکان ایجاد حداکثر تمرکز بر روی سوژه و ایجاد بیشترین جذابیت را درعکس فراهم می کنند.

۴- بافت ایجاد کنید.
باز هم تاکید می‌کنم، اگر نمی‌توانید یک پس زمینه مزاحم را حذف کنید ، سعی کنید از آن بهره ببرید. با دور کردن سوژه از پس زمینه و عکاسی در حالت اولویت دیافراگم (F4.0)، می‌توانید عمق میدان کوتاهی ایجاد کرده تا پس زمینه را مات کرده و یک بافت هنرمندانه ایجاد کنید. با این روش، بدون اینکه مجبور باشید تمام جذابیت های خلاقانه عکس را حذف کنید،  سوژه شما از پس زمینه جدا می‌شود.

۵- از خطوط استفاده کنید.
دیوارهای آجر چین یک پس‌زمینه عالی برای پرتره است! خطوط جذابیت خلاقانه‌ای را به عکس می‌دهند، اما در عین حال توجه بیشتری را به سوژه شما معطوف می‌کنند. در خاطر داشته باشید که خطوطی که در یک عکس پرتره استفاده می‌شود وقتی قویترین حالت را دارد که از خارج از کادر به درون بیاید و به سوژه برسد.

۶- زاوایای عکاسی خود را تغییر دهید.
بعضی وقتها حذف یک المان مزاحم از کادر به سادگی تغییر موقعیت دوربین به نقطه دیگری است. برای استفاده بهینه از پرسپکتیو، سعی کنید زاویه دوربین نسبت به سوژه را تغییر دهید. اغلب با کمی تغییر به راست یا چپ یا کمی بالاتر یا پایین‌تر بردن دوربین، می‌توان یک المان مزاحم در کادر مانند یک شاخه درخت یا تیر چراغ برق را کاملا حذف کرد.
اگر بر روی جزئیات پس زمینه تصویرتان دقت داشته باشید، عکسهای پرتره شما مورد توجه واقع خواهد شد. سوژه خود را در فضای خارجی عکاسی کنید و توجه کافی به ترکیب بندی پرتره داشته باشید. حتما موفق خواهید شد.

نوشته : کرستینا دیکسون
عکاس و مربی عکاسی در پورتلند

مترجم : محمد رضا شهبازی

 

اشتراک گذاری

۷ یک نظر

  1. سینا

    جالبه اما میتونست بهتر موارد رو دسته بندی کنه.
    در مورد دوم حتما منظور کادر های عمودی است.
    به نظر شخصی من. اولین چیزی که ترکیب بندی پرتره رو زیبا می کنه، عمق میدان کم تصویر (یعنی تار شدن و از فکوس خارج شدن پس زمینه) هست. دوم جای مناسب قرار گرفتن صورت و بالاتنه در کادر. طوری که به قول نویسنده فضای خالی در کادر زیاد نباشه. به خصوص در بالای سر سوژه.
    البته گاهی، لوکیشن عکاسی (محیط عکس) اونقدر زیبا و خلاقانه انتخاب میشه که موارد بالا کم اثر میشه. و کلا همه جور ترکیب بندی زیباست.
    موفق باشید.

  2. سینا

    جالبه اما میتونست بهتر موارد رو دسته بندی کنه.
    در مورد دوم حتما منظور کادر های عمودی است.
    به نظر شخصی من. اولین چیزی که ترکیب بندی پرتره رو زیبا می کنه، عمق میدان کم تصویر (یعنی تار شدن و از فکوس خارج شدن پس زمینه) هست. دوم جای مناسب قرار گرفتن صورت و بالاتنه در کادر. طوری که به قول نویسنده فضای خالی در کادر زیاد نباشه. به خصوص در بالای سر سوژه.
    البته گاهی، لوکیشن عکاسی (محیط عکس) انقدر زیبا و خلاقانه انتخاب میشه که موارد بالا کم اثر میشه. و کلا همه جور ترکیب بندی زیباست.
    موفق باشید.

  3. عباس ملکی

    ۲- چشمها را در یک سوم بالای کادر قرار دهید.
    این روش طبیعی‌ترین ترکیب‌بندی یک پرتره در کادر است. سعی کنید از این قانون طبیعت کنید، …

    سلام.
    در جمله بالا کلمه طبیعت اشتباه است و “تبعیت” درست است.
    لطفا اصلاح کنید.

  4. خانه مد

    مدیریت محترم
    با سلام و احترام
    بدین وسیله به اطلاع می رساند خانه مد در حال معرفی مد در حوزه های گوناگون به مخاطبان ایرانی در داخل و خارج از کشور می باشد و در این زمینه پیشنهاد همکاری را به شرح زیر اعلام می نماید :
    اعلام و معرفی برترین عکس های روز عکاسان ایران توسط آن سایت محترم و انعکاس این مطلب در شبکه خانه مد با نام و آدرس شما و عکاس مربوطه به صورت مستمر .
    خواهشمند است در صورت تمایل با شماره های ۰۹۱۲۱۰۳۲۵۹۴ و یا ۰۲۱۲۲۴۶۶۵۱۹ و یا پست الکترونیک ما تماس حاصل نمایید
    نشانی سایت خانه مد : http://www.khanehmod.com
    با سپاس
    خانه مد

  5. منصور ملکی

    سلام مفید بود اما کاش نمونه عکس درست و غلط راهم به مطالب اضافه میکردین به هرحال ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.